Στο Πακιστάν οι Χριστιανοί είναι μια μικρή μειονότητα που δεν αγγίζει καν το 2% του πληθυσμού της χώρας , φτάνει μόλις το 1,8% , όμως αυτό μεταφράζεται σε 4.5 εκατομμύρια Χριστιανών η οποίοι ζουν υπό τον φόβο της αδικίας , της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και του διωγμού.
Σεξουαλική εκμετάλλευση,βιασμοί και αναγκαστικοί γάμοι .
Κορίτσια 12–16 ετών από φτωχές χριστιανικές οικογένειες απαγάγονται, εξαναγκάζονται να αλλαξοπιστήσουν και να παντρευτούν τους απαγωγείς τους , συχνά πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία.
Ενώ , Χριστιανές που εργάζονται σε τσιφλίκια ή βιοτεχνίες, υπό καθεστώς οικονομικής εξάρτησης (μορφή σύγχρονης δουλείας), συχνά εκβιάζονται ή κακοποιούνται σεξουαλικά από τους εργοδότες τους. Την ίδια ώρα , δεν μπορούν εύκολα να καταγγείλουν την κακοποίηση λόγω φόβου αντιποίνων ή λόγω του ότι οι δράστες έχουν ισχυρή κοινωνική και πολιτική επιρροή.
Τα επίσημα στοιχεία και οι αριθμοί που εμπεριέχουν σοκάρουν για το σιωπηλό έγκλημα που υφίστανται οι Χριστιανοί στο Πακιστάν και κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτό .
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και την οργάνωση Jubilee Campaign, περισσότερες από 1.000 κοπέλες από χριστιανικές και ινδουιστικές οικογένειες απαγάγονται και εξαναγκάζονται σε γάμο κάθε χρόνο στο Πακιστάν.
Με πάνω από το 70% αυτών είναι Χριστιανές.
Τεκμηριωμένες Υποθέσεις
- Υπόθεση Shahida Bibi (2025)
Η Shahida Bibi, Χριστιανή από το Πακιστάν, απήχθη σε ηλικία 11 ετών από τον αδελφό του μουσουλμάνου πατριού της. Υπέστη εξαναγκαστική μεταστροφή στο Ισλάμ και γάμο, και υπέφερε από χρόνια σεξουαλική κακοποίηση. Το 2025, σε ηλικία 18 ετών, το δικαστήριο ακύρωσε τον γάμο της, επιτρέποντάς της να επιστρέψει στην οικογένειά της και στη χριστιανική της πίστη.
- Υπόθεση Muskan (2025)
Η Muskan, Χριστιανή έφηβη, απήχθη και εξαναγκάστηκε να μεταστραφεί στο Ισλάμ και να παντρευτεί τον απαγωγέα της. Υπέστη σεξουαλική κακοποίηση για εννέα μήνες πριν καταφέρει να δραπετεύσει και να κινηθεί νομικά εναντίον του δράστη.
- Υπόθεση Arzoo Raja (2020)
Η 13χρονη Arzoo Raja απήχθη από το σπίτι της στο Καράτσι, εξαναγκάστηκε να μεταστραφεί στο Ισλάμ και να παντρευτεί έναν 44χρονο μουσουλμάνο. Η υπόθεση προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο του Σιντ παρενέβη, επιτρέποντάς της να επιστρέψει στην οικογένειά της.
Επίσης , τον Μάρτιος του 2025 μια Χριστιανή οικιακή βοηθός 17 ετών καταγγέλλει επίθεση και βιασμό από τον εργοδότη της στη Λαχόρη. Η αστυνομία καθυστέρησε τη σύλληψη για εβδομάδες. Τον Φεβρουάριος του ίδιου έτους απήχθη και εξαναγκάστηκε να παντρευτεί 48χρονο μουσουλμάνο η 13χρονη Αρζού Ράτζα, γεγονός που ξεσήκωσε διεθνή κατακραυγή, χωρίς τελικά δικαστική δικαίωση.
Ο νόμος περί βλασφημίας
Ο νόμος περί βλασφημίας στο Πακιστάν είναι ένα από τα πιο αυστηρά και αμφιλεγόμενα νομικά πλαίσια στον κόσμο σε σχέση με τη θρησκευτική ελευθερία, και χρησιμοποιείται συχνά για τη δίωξη θρησκευτικών μειονοτήτων, ιδιαίτερα Χριστιανών και Αχμαντιών.
Κύριος θα μείνω στο άρθρο 295-C αυτού του νόμου όπου αφορά την βλασφημία κατά του Προφήτη Μωάμεθ και επισύρει ποινή η οποία είναι θάνατος ή ισόβια κάθειρξη.
Το άρθρο 295-C είναι το πιο αμφιλεγόμενο, καθώς δεν απαιτεί αποδεικτικά στοιχεία πρόθεσης, και δεν υπάρχει δυνατότητα συγχώρεσης από τον κατήγορο.
Άκρος επικίνδυνο δε , είναι πως οι νόμοι χρησιμοποιούνται καταχρηστικά για προσωπικές βεντέτες, εκδίκηση, ή εκφοβισμό.
Αρκετοί Χριστιανοί, Ινδουιστές και μουσουλμάνοι έχουν κατηγορηθεί ψευδώς.
Οι κατηγορίες συχνά οδηγούν σε βία από όχλο, ακόμα και χωρίς δίκη.
Επίσημοι οργανισμοί οπως Ο ΟΗΕ και άλλες οργανώσεις όπως Amnesty International, Human Rights Watch και Open Doors έχουν καταδικάσει επανειλημμένα τη χρήση αυτών των νόμων.
Πάνω από 1.800 άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί για βλασφημία από το 1987.
Τουλάχιστον 85 έχουν σκοτωθεί χωρίς δίκη.
Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι μειονοτικοί Χριστιανοί ή μουσουλμάνοι σε θρησκευτική διαφωνία.
Συγγραφή & επιμέλεια άρθρου : Γιάννης Μπινιάρης
Διαβάστε όλα τα άρθρα μου στο biniarisjournal.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου